GP Singapore

F1 Grand Prix van Singapore

De Grand Prix van Singapore is een avondrace die wordt verreden op het Marina Bay Street Circuit. De karavaan heeft een week eerder Azerbeidzjan verlaten, wanneer op 20 september de vrije trainingen beginnen. Het is F1 GP race nummer 18 van de racekalender en is sinds 2008 opgenomen in het programma, alhoewel de race in 2020 en 2021 niet werd verreden. Singapore is een populaire GP, voornamelijk omdat deze in de avonduren onder kunstlicht wordt verreden. Door het tijdsverschil met de Europese markt, kunnen de Europese televisiekijkers zo op hun 'normale' tijdstip de race bekijken. Het tijdstip is helemaal afgestemd op het Europese continent. Signapore heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een moderne klassieker. Architect Hermann Tilke heeft de baan in Singapore ontworpen. Na de Grand Prix van Singapore is de kalender van het F1 Wereldkampioenschap driekwart rond.

Tijden GP Singapore

Van Azerbeidzjan verhuist de karavaan naar Singapore. Ook de Grand Prix van Singapore biedt uitstekende mogelijkheden om op een normaal tijdstip de race te aanschouwen, omdat de race in Singapore in de avonduren wordt verreden. Dit is speciaal gedaan voor de Europese televisiemarkt. De Grand Prix van Singapore wordt afgewerkt tussen 20 september en 22 september. De eerste twee vrije trainingen op vrijdag starten om 11.30 en 15.00 uur. De derde vrije training op zaterdag is tijdens een perfect koffiemoment om 11.30 uur. Later die middag (om 15 uur) wordt er gekwalificeerd voor het main event. De Grand Prix zelf begint zondag 22 september om 14 uur. Vrijdag 20 september
  • Vrije training 1: 11:30u
  • Vrije training 2: 15:00u
Zaterdag 21 september
  • Vrije training 3: 11:30u
  • Kwalificatie: 15:00u
Zondag 22 september
  • Grand Prix: 14:00u
promotional image

Asfaltlint

Het Marina Bay Street Circuit is een asfaltlint dat dwars door de bij Maleisië gelegen stadstaat Singapore loopt. Het circuit is 5.063 meter lang en de coureurs maken 61 rondjes, waarbij ze geconfronteerd worden met lange rechte stukken en bochtige knikken. De circuit is omgeven door muren en tijdens de race rijdt men zelfs onder een tribune door. Het aantal bochten in Singapore is sinds 2008 teruggebracht van 23 naar 19 bochten. De populaire cocktail Singapore Sling ontleende haar naam aan bocht nummer 10, maar die ging sindsdien op de schop. In totaal maken de coureurs deze race meer dan 300 kilometers, waardoor het in het verleden wel eens in de drang is gekomen met de maximale racetijd van twee achtereenvolgende uren. De Grand Prix van Singapore is een beproeving. Doordat het in de Aziatische stad erg warm is met een hoge vochtigheidsgraad, vergt de race fysiek veel van de coureurs. Fouten liggen hierdoor op de loer, zeker vanwege de intensiteit en concentratie die nodig is om het circuit tot een goed einde te brengen. Nog nooit verliep de F1 GP in dit Aziatische land zonder inmenging van een safety car.

Max Verstappen en andere winnaars GP Singapore

Max Verstappen won de Grand Prix van Singapore nog nooit en zal er dus op gebrand zijn deze editie te vlammen. Tijdens de laatste editie in 2023 wisten de beide Red Bull-coureurs zich niet eens in de top 10 te nestelen. Sowieso lijkt het ongeluk aan de kont van Max te hangen in dit deel van Azië.  In 2017 komt hij in een sandwich terecht tussen twee Ferrari's en wordt Lewis Hamilton als lachende vierde winnaar van de Grand Prix. In 2022 komt onze Max door een rekenfout benzine tekort, waardoor hij de kans op pole position verspeelt. Vanuit een achtste startpositie kent hij een ongelukkige race, waarbij hij nooit voorbij de zevende plek komt. Sebastian Vettel is met vijf zeges de meest succesvolle coureur van het circuit.