GP OOSTENRIJK

F1 Grand Prix van Oostenrijk

In de heuvels van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken vindt eind juni de Grand Prix van Oostenrijk plaats. De F1 Oostenrijk Grand Prix wordt verreden op de Red Bull Ring in Spielberg. Zoals de naam al doet vermoeden is het circuit eigendom van het energiedrankjesmerk. Het merk veranderde de naam, nadat het eigenaar werd van de baan. Daarvoor ging de baan door het leven als de A1 Ring, een baan die ontworpen werd door circuitontwerper Hermann Tilke. Oostenrijk heeft een langlopend verleden met de F1 GP. In 1970 telde de strijd op de Österreichring voor het eerst mee voor het F1 wereldkampioenschap. De race bleef vervolgens tot en met 1987 op de kalender staan, maar werd hierna overgeslagen. Het was niet tot een rigoureuze verbouwing in de jaren negentig dat de FIA weer oog kreeg voor Oostenrijk. Van 1997 tot en met 2003 werd er weer een kortstondige periode gereden in het berglandschap.  Met behulp van een financiële injectie van Red Bulltopman Dietrich Mateschitz is de Grand Prix nu met een tweede comeback bezig. Dankzij nieuwe faciliteiten is er sinds 2014 weer een race in het groene hart van dit Alpenland, gehuld in de welbekende blauwe kleuren. Red Bull zelf is deze Grand Prix dus met twee eigen teams vertegenwoordigd. Het is de elfde race van het seizoen, nadat de karavaan een week eerder is overgekomen vanuit Spanje.

Tijden GP Oostenrijk

Een week na de Grand Prix van Spanje mag Nederland op zondagmiddag weer aanschuiven voor de Grand Prix van Oostenrijk. De F1 GP vindt plaats van 28 juni tot en met 30 juni. Omdat Oostenrijk is bestempeld als één van de zes sprint races in 2024, ziet het schema er anders uit dan bij een gebruikelijke race. Er is in tegenstelling tot een reguliere race, maar één vrije training. Deze vindt plaats op 28 juni. Hierna volgt de kwalificatie op vrijdag, gevolgd door de sprint shootout en de daadwerkelijke sprint op zaterdag 29 juni. Tijdens de sprintrace zijn al WK-punten te verdienen. Zondag 30 juni worden de mannen vervolgens op het race track verwacht voor de start van de Grand Prix om 15.00 uur. Vrijdag 28 juni
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zaterdag 29 juni
  • Sprint shootout: 12:30u
  • Sprint: 17:00u
Zondag 30 juni
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Niki Lauda bocht

Het snelle circuit gaat over grote lange rechten stukken. Tien bochten zijn er slechts opgenomen in het parcours, dat 4.318 meter lang is. Om de race zo spectaculair mogelijk te maken heeft de Grand Prix van Oostenrijk maar liefst 3 DRS zones, waardoor de coureurs elkaar makkelijker kunnen inhalen. Een van de bochten van het circuit is vernoemd naar Niki Lauda, de enige Oostenrijker die zijn thuisrace in 1984 wist te winnen. Deze Niki Lauda Kurve is een uitstekend moment voor coureurs om succesvol in te halen na een langdurig recht stuk met DRS. De Niki Lauda bocht moet 71 keer worden genomen om de finish in zicht te krijgen.

Max Verstappen en andere winnaars GP Oostenrijk

Max Verstappen is alleenheerser van het Oostenrijkse asfalt. De drievoudig wereldkampioen heeft namelijk al vier keer gewonnen op de Red Bull Ring en daarmee is hij recordhouder. Sinds 2018 rijgde hij de zeges aaneen, behalve in 2020 en 2022, toen de coureur de zege aan respectievelijk Valtteri Bottas en Charles Leclerc moest laten. Aan de zege van Valtteri Bottas hangt een mooi feitje voor een pubquiz: Bottas wordt de eerste corona-winnaar. De Grand Prix van Oostenrijk is vanwege het Oranje succes een van de favoriete F1 GP race voor oranjefans, compleet met een Oranjecamping. Het is ook echt een thuisfeestje voor het onder de Oostenrijks vlag rijdende Red Bull.  Van de huidige coureurs hebben naast Verstappen en Leclerc ook Lewis Hamilton en Valtteri Bottas overwinningen weten te boeken op de Red Bull Ring. Beide coureurs wonnen de Grand Prix van Oostenrijk tweemaal.