GP ITALIË

F1 Grand Prix van Italië

De Grand Prix van Italië vindt plaats op de eerste kalenderdag van september. Het is de tweede race die dit raceseizoen in Italië wordt verreden, nadat op het circuit van Imola op 19 mei al de Grand Prix van Emilia-Romagna is verreden. Ook op het Circuit van Monza komen de gepassioneerde Italiaanse fans in groten getale om de landelijke trots, de Ferrari, naar grote hoogten te stuwen. Tifosi zijn al sinds mensenheugenis op het F1 GP circuit Autodromo Nazionale Monza aanwezig. Het circuit in Monza is net zoals Silverstone en Spa-Francorchamps een original. Net zoals de twee hiervoor beschreven circuits is Monza al sinds het allereerste Formule 1-seizoen in 1950 bij. Monza heeft een ontzettend lange historie in de autosport; er wordt al meer dan een eeuw geracet. 

Temple of Speed

De Temple of Speed, zoals de auto-arena ook wel wordt genoemd, werd geopend in 1922 en was toen samen met Indianapolis in de Verenigde Staten en Brooklands in Engeland het enige permanente autocircuit in de wereld. Met zo'n lange geschiedenis ontkom je er niet aan dat er op het circuit naast overwinningen ook tragedies hebben plaatsgevonden. Oostenrijker Jochen Rindt werd in 1970 postuum gekroond tot wereldkampioen, nadat hij in een WK-koppositie om het leven kwam op het circuit.  Na de Grand Prix van Italië is het seizoen twee-derde onderweg. Monza is namelijk de zestiende van 24 races om het F1 GP wereldkampioenschap.

Tijden GP Italië

Na de oranjegekte verhuist het F1-circus naar Italië. Voor de Nederlandse fans betekent dit even uitbuiken en weer de volle focus op een mooie zondagmiddag voor de televisie. De Grand Prix van Italië wordt afgewerkt tussen eind augustus en 1 september. De vrije trainingen vangen op vrijdag 30 augustus aan om 13:30 en 17:00 uur. Ook in de vroege middag van zaterdag 31 augustus mogen de auto's de baan op voor een vrije training, alvorens om 16:00 uur de kwalificatie start. Op de eerste kalenderdag van september ronken de motoren voor de officiële start van de F1 Grand Prix. De race vangt om 15:00 aan. Vrijdag 30 augustus
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 31 augustus
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 1 september
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Snelheid

De autodromo wordt in de volksmond wel liefkozend de 'Temple of Speed' genoemd vanwege de duizelingwekkende snelheden die worden behaald. Er kunnen topsnelheden op deze baan bij Milaan worden bereikt van circa 350 kilometer per uur. Op het befaamde circuit vlakbij Milaan worden records verbroken. Formule 1-coureurs in Monza halen de hoogste snelheden en rijden een ronde met de hoogste gemiddelde snelheid. Hierin schuilt ook het gevaar. Monza heeft een snel circuit, waarbij de lange rechte stukken op een paar chicanes uitlopen. De eerste chicane zit direct na de start op het eerste lange stuk, de tweede chicane wordt gevormd door bocht 8, 9 en 10 (Variante Ascari), die net na een DRS zone zit. In de remzones levert dit bij tijd en wijlen gevaarlijke situaties op, die worden gadegeslagen door de enthousiaste tifosi. De chicanes zijn er pas in 1972 ingelegd, omdat het zonder de chicanes de rechte stukken te gevaarlijk waren vanwege de slipstream. Sinds 1976 ligt het parcours erbij zoals het nu ligt. In totaal doet een rondje Monza 5.793 meter op de teller. In Italië gaan de bolides 53 keer op topsnelheid rond. Vanwege de snelheden geldt Monza doorgaans ook als de kortste race tijdens het WK. Tussen start en finish zit gemiddeld 75 minuten.

Max Verstappen en andere winnaars GP Italië

De Italiaanse Grand Prix van 2023 was voor Max Verstappen. Verstappen prolongeerde hiermee de overwinning die hij ook tijdens seizoen 2022 op het Italiaanse autodrome boekte. Verstappen loste dat jaar Daniel Ricciardo af als winnaar. Hij won de Grand Prix van Italië in 2021.  Michael Schumacher en Lewis Hamilton delen de titel van recordhouder op het circuit. Beide sterren wonnen de Grand Prix van Italië vijf keer. Hamilton wist bij één van deze overwinningen het baanrecord op naam te zetten. In 2020 tikte hij een imposante 1:18,889 aan. Deze snelheid staat gelijk aan een gemiddelde van 264,3 kilometer per uur. Ferrari is bij de constructeurs (bijna natuurlijk) de recordhouder met twintig overwinningen, bijna twee keer zo veel als McLaren.