F1 Grand Prix van Nederland
De F1 Grand Prix van Nederland is de eerste race na de zomerstop en wordt verreden op het verbouwde Circuitpark Zandvoort, dat vanwege sponsorverplichtingen tegenwoordig het CM.com Circuit Zandvoort heet. Het is race nummer 15 op de racekalender van FIA. De race keerde drie jaar geleden na een afwezigheid van 36 jaar terug op het programma. Oorspronkelijk zou de race een jaar eerder al op het programma belanden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Sinds de herintrede van 'Zandvoort' is het F1 GP circuit het domein van de Nederlandse F1-kampioen Max Verstappen.
Bij alle drie de races op het strandcircuit kwam hij als winnaar uit de bus, waarbij hij de tienduizenden oranje fans op de banken wist te krijgen. Gaat Max Verstappen voor vier op een rij? De populariteit en aanwezigheid van de F1 GP race zijn niet los te zien van de opmars van de Nederlandse drievoudig wereldkampioen. Sinds zijn opmars heerst er een totale F1-gekte in Nederland en het is die gekte waardoor het Nederlands organisatie zich jaren geleden hard maakte met het circuitpark aan de haal te gaan. De terugkeer is voornamelijk te danken aan het baanbrekende werk van eigenaar prins Bernhard junior. De contracten tussen Zandvoort en Formula One Management (FOM) lopen tot en met 2025. De toekomst daarna is ongewis.
De nieuwe baan heeft een opfrisser gekregen van baanarchitect Jarno Zafelli. Zafelli wilde met zijn ontwerp eer doen aan de originele ontwerper van de baan, de Nederlander Hans Hugenholtz. Hugenholtz kreeg door zijn design een kombocht naar hem vernoemd. Het is bocht 3. De vierde editie van de vernieuwde Nederlandse Grand Prix belooft dan ook weer een waar spektakel te worden.
Starttijden GP Zandvoort
Heel Nederland verheugt zich al op de oranjeregen eind augustus. Nederlandse F1-liefhebbers vallen over elkaar heen om een ticket te scoren voor dit unieke driedaagse evenement op het F1 Grand Prix Circuit van Zandvoort. Degenen die er niet live bij kunnen zijn, zullen zich in grote groepen achter de televisie scharen om een glimp mee te krijgen van de unieke entourage en het feest aan de Nederlandse kust. Gelukkig voor de bezoekers valt het evenement dit jaar niet net zoals vorig jaar samen met Mysteryland.
Vrijdag 23 augustus- Vrije training 1: 12:30u
- Vrije training 2: 16:00u
Zaterdag 24 augustus- Vrije training 3: 11:30u
- Kwalificatie: 15:00u
Zondag 25 augustus
Tarzan en Arie
Voordat de race officieel werd binnen gehengeld moest het duinencircuit in de winter van 2019/2020 volledig op de schop. Het circuit dat op 7 augustus 1948 tot leven kwam was dermate verouderd, dat racen onder de oude omstandigheden niet verantwoord was. Het eindresultaat voldeed aan alle maatstaven en eisen van de FIA. De allereerste bocht is de Tarzanbocht en daar werd door een producent in seksspeeltjes meteen handig gebruik van gemaakt, waardoor de naam meteen nationale bekendheid genoot. De meest spectaculaire verandering kwam tot stand in de Arie Luyendykbocht, de laatste bocht voor het laatste lange stuk richting de finishlijn. De bocht is nu een kombocht met een hellingshoek van maar liefst 32%!
In totaal gaat het parcours 4.252 meter door de Nederlandse duinen en zijn er 72 rondjes noodzakelijk om de coureurs van start tot de checkered flag te brengen. De afgelopen drie jaar veranderden de hoofdtribunes bij het laatste rechte stuk in een oranje rookpluim met bijbehorende confettiregen.
Max Verstappen en anderen in Zandvoort
Gaat Max Verstappen voor vier op een rij? Sinds het circuit op de schop ging is de Nederlandse coureur de enige winnaar op Zandvoort. Verstappen is de eerste Nederlander die de race op eigen grond weet te winnen.
Verstappen is echter geen recordhouder in Noord-Holland. Jim Clark won in een ver verleden vier keer in Zandvoort, Jackie Stewart en Niki Lauda volgen Clark met drie overwinningen. Lauda was de laatste winnaar toen de F1 in 1985 afscheid nam van de verouderde baan. Door financiële problemen werd er jarenlang alleen geracet in de categorieën Formule 3 Masters en DTM. Af en toe was er een Formule 1-demo op Zandvoort.