Alles over de Bretagne Classic

Laatste update 15-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Ieder jaar mogen de professionele wielrenners zich gaan klaarstomen voor de Bretagne Classic. Het gaat om een eendaagse wielerwedstrijd in het Franse Plouay. De Bretagne Classic werd in 1931 voor de eerste keer verreden. Een lange tijd ging de wielerwedstrijd door het leven als de ‘Grand Prix Ouest France-Plouay’. In 2017 werd de naam ‘Bretagne Classic’ aangenomen!

Afstand Bretagne Classic

De renners moeten tijdens de Bretagne Classic een afstand afleggen van ruim 195 kilometer. Het gaat om 15 rondes van circa 13 kilometer. De Bretagne Classic staat jaarlijks op het programma in de maand augustus of september. In 2000 werd het parcours van de Bretagne Classic gebruikt voor het wereldkampioenschap wegwielrennen. Tussen 1931 en 1978 wisten alleen Franse wielrenners de wegwedstrijd te winnen. In 1979 maakte de Nederlander Frits Pirard een einde aan de Franse zegereeks. Sinds 2011 maakt de Bretagne Classic onderdeel uit van de UCI World Tour. In 2022 ging de winst naar Wout van Aert. De Belgische renner van onze partner Visma - Lease a Bike schreef voor de 1e keer in zijn carrière de Bretagne Classic op zijn naam.

De laatste 5 winnaars van de Bretagne Classic

De Bretagne Classic is tegenwoordig een wegwedstrijd waaraan veel toppers meedoen. Bekijk hieronder de laatste 5 winnaars van de Franse wielerwedstrijd:
  • 2019: Sep Vanmarcke (België)
  • 2020: Michael Matthews (Australië)
  • 2021: Benoit Cosnefroy (Frankrijk)
  • 2022: Wout van Aert (België)
  • 2023: Valentin Madouas (Frankrijk)

Bretagne Classic voor vrouwen

Naast de mannenkoers mogen ook de vrouwen jaarlijks deelnemen aan de Bretagne Classic. De vrouwen rijden exact hetzelfde parcours, enkel een afstand van 114 kilometer. De wielerwegwedstrijd maakt onderdeel uit van de Women’s World Tour. Opmerkelijk genoeg won nog nooit een Franse deelneemster de wedstrijd. Wel wisten diverse Nederlandse vrouwen de Bretagne Classic te winnen, waaronder Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Lucinda Brand.

De laatste 5 winnaars van de Bretagne Classic Vrouwen

Alle toppers in de vrouwenwielrennen doen mee aan de Bretagne Classic voor vrouwen. Bekijk hieronder de 5 laatste winnaars van de wedstrijd:
  • 2019: Anna van Breggen (Nederland)
  • 2020: Elizabeth Deignan (Groot-Brittannië)
  • 2021: Elisa Longo Borghini (Italië)
  • 2022: Mavi Garcia (Spanje)
  • 2023: Mischa Bredewold (Nederland)

Wedden op de Bretagne Classic

Natuurlijk kan de liefhebber van wielerwedstrijden ook inzetten op de Bretagne Classic. Wedden op de Bretagne Classic kan zowel pre-match als live bij BetCity. Het is ook mogelijk om te wedden op andere wielrenwedstrijden, zoals de Ronde van Polen en de Vuelta voor vrouwen. Speel bijvoorbeeld mee op de gratis BetCity applicatie!
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!