Top 5: de grootste voetbalstadions van Engeland

Laatste update 05-06-2024

5 min leestijd

promotional image

Engeland, het voetbalwalhalla van de wereld. In de Premier League vliegen de miljoenen over de toonbank en is het amusement enorm hoog. In geen ander land leeft het voetbal zoals in Engeland. In dit artikel zetten wij de 5 grootste voetbalstadions van Engeland op een rijtje. Onder meer het Etihad Stadium van Manchester City, waarin Carlos Forbs en Jeremie Frimpong in het verleden onder contract stonden, en Anfield van Liverpool ontbreken verrassend genoeg in deze samenstelling. Voor Nederland staat er een soortgelijk artikel op jou te wachten. Check hier de grootste stadions van Nederland. Wil je nóg meer over stadions lezen? Wij hebben een overzicht voor je van alle stadions waar in gevoetbald wordt tijdens het EK.

1. Wembley Stadium

Het grootste voetbalstadion van Engeland is overduidelijk het Wembley Stadium. In het stadion in Londen kunnen bij een voetbalwedstrijd maar liefst 90.000 toeschouwers aanwezig zijn. Het is de thuishaven van het nationale elftal van Engeland. Daarnaast worden de finales van de Engelse bekertoernooien en de play-offs wedstrijden op Wembley afgewerkt. Tijdens de bouw van het nieuwe stadion (2017-2019) werkte Tottenham Hotspur haar wedstrijden af in het Wembley Stadium.
Oorspronkelijk heette het stadion het Empire Stadium, dat in 1923 werd geopend. Van 2000 tot 2007 werd het stadion verbouwd. Met de kostprijs van ongeveer één miljard euro was dit de duurste verbouwing ooit voor een voetbalstadion. Met deze verbouwing werd de capaciteit met 5.000 uitgebreid. Daarnaast is het Wembley Stadium het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden.
Het Wembley Stadium behoort tot een van de grootste stadions ter wereld, maar moet het afleggen tegen het 1st of May Stadium in Noord-Korea, het grootste stadion ter wereld.

2. Old Trafford

Old Trafford is na het Wembley Stadion het grootste stadion van Engeland. De thuishaven van Manchester United beschikt over een capaciteit van 76.312. Al sinds 1910 is Old Trafford het stadion van The Red Devils. Van 1910 tot 1939 had het stadion zelfs 80.000 zitplaatsen, maar om veiligheidsredenen werd dit aantal in 1939 teruggebracht.
De bijnaam van Old Trafford is het 'Theatre of Dreams', oftewel het theater van je dromen. De thuisbasis van Manchester United is ook regelmatig gastheer voor een van de halve finales van de FA Cup en voor het Engelse nationale elftal, indien het Wembley Stadium niet beschikbaar is. Een tweetal tribunes van Old Trafford zijn vernoemd naar legendes van Manchester United: Sir Alex Ferguson en Bobby Charlton.

3. Tottenham Hotspur Stadium

Het Tottenham Hotspur Stadium is de nummer 3 in het rijtje 'top 5: grootste voetbalstadions in Engeland', maar is overduidelijk het nieuwste stadion die in dit rijtje staat. In 2016 werd er begonnen met de bouw van het Tottenham Hotspur Stadium en in de loop van 2019 werd het stadion geopend. De openingswedstrijd werd op 3 april 2019 een Londense derby tegen Crystal Palace. De stadsgenoot werd tijdens de opening van het Tottenham Hotspur Stadium in de Premier League met 2-0 verslagen.
Over de Premier League gesproken, wekelijks hebben wij actuele voorbeschouwingen voor de grootste competitie ter wereld klaar staan. Check hier al onze beschikbare previews.
De thuisbasis van de Spurs beschikt over een capaciteit van 62.062. Hiermee is het Tottenham Hotspur Stadium het grootste stadion voor een voetbalclub in Londen. Zo'n €500 miljoen zouden de kosten zijn voor de bouw van het stadion van Tottenham Hotspur.

4. Emirates Stadium

Het Emirates Stadium, ook wel het Emirates of Arsenal Stadium genoemd, is de nummer 4 in dit lijstje. Het stadion van Arsenal heeft een capaciteit van 60.600. De thuishaven van de Londenaren werd in 2006 gebouwd. Het stadion werd geopend, wat tevens de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp was, met een oefenwedstrijd tegen Ajax. The Gunners wisten deze ontmoeting met 2-1 te winnen.
Het stadion zou in eerste instantie Ashburton Grove gaan heten, maar luchtvaartmaatschappij Emirates ging het stadion sponsoren. Voordat Arsenal de overstap maakte naar het Emirates Stadium, werkte het haar Premier League wedstrijden en overige duels af in het Arsenal Stadium. In het Emirates Stadium zijn ook meerdere interland afgewerkt. Verrassend genoeg was Brazilië altijd een van deze landen. Tussen 2006 en 2018 werkten de Brazilianen maar liefst 8 interlands af in het Emirates Stadium.

5. London Stadium

We sluiten het rijtje 'top 5: grootste voetbalstadions in Engeland' af met het London Stadium, de thuisbasis van West Ham United. De thuishaven van de Londenaren wordt ook wel het Olympic Stadium genoemd. Het stadion werd tijdens de Olympische Spelen van 2012 namelijk als de hoofdlocatie gebruikt.
2007 is het bouwjaar van het London Stadium en maar liefst 5 jaar later werd het stadion geopend. Tijdens de Olympische Spelen waren er maar liefst 80.000 zitplaatsen beschikbaar. Vanaf het seizoen 2016/17 werkt Premier League-club West Ham United zijn thuiswedstrijden af in het magische stadion. De capaciteit van dit stadion werd vanaf 2016/17 teruggebracht naar 60.000. Vanaf het seizoen 2022/23 werd een vergunning uitgegeven, waardoor de capaciteit kon worden uitgebreid naar 62.500 zitplaatsen.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!