Spotlight: Joshua Zirkzee

Laatste update 15-08-2024

4 min leestijd

promotional image

In de zomer van 2024 mocht Joshua Zirkzee zijn debuut maken in het Nederlands elftal. De spits wist in het voorgaande seizoen een geweldige indruk te maken en mocht als beloning aansluiten bij de Oranje selectie op het EK 2024. Niet alleen bondscoach Ronald Koeman zag de potentie van het talent. Manchester United besloot namelijk een megabedrag voor Zirkzee neer te leggen. Reden genoeg om Zirkzee eens in de schijnwerpers te zetten!

Jeugdopleiding van Bayern München

Zirkzee werd op 22 mei 2001 geboren in Schiedam. In zijn jonge jaren begon het talentje met voetballen met de amateurvereniging VV Hekelingen. Niet veel later maakte Zirkzee de overstap naar Spartaan ’20. Het was ADO Den Haag dat de potentie van Zirkzee als eerste zag. De spits speelde een tijdje in de jeugdopleiding van ADO Den Haag en Feyenoord. Desondanks verkoos Zirkzee uiteindelijk de jeugdopleiding van de Duitse topclub Bayern München.

Debuut in de hoofdmacht van Bayern München

In de winter van 2018 speelde Zirkzee zijn eerste minuten voor het tweede elftal van de Duitse voetbalclub. In het seizoen 2019/2020 debuteerde Zirkzee in het betaalde voetbal. De Nederlander mocht meespelen in een wedstrijd van Bayern München II in de 3. Liga. De spits viel op en werd meegenomen in de selectie van het eerste elftal. Op 11 december 2019 debuteerde Zirkzee in de hoofdmacht van Bayern München. De spits mocht invallen in de Champions League wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Een weekje later volgde ook zijn debuutwedstrijd in de Bundesliga. In het duel tegen Freiburg kwam de aanvaller direct tot scoren. Zirkzee groeide uit tot een vaste waarde in de eerste ploeg, maar in het seizoen 2020/2021 kreeg de speler amper speelminuten.

Huurperiodes in Italië en België

Begin februari 2021 besloot Zirkzee om op huurbasis de overstap te maken naar Parma Calcio. De doelpuntenmaker zou voor een periode van een half jaar uitkomen voor de Italiaanse club. Echter liep Zirkzee een blessure op en kwam de speler amper in actie. In het seizoen 2021/2022 kreeg de Nederlander een nieuwe kans bij RSC Anderlecht. Dat werd een enorm succes. Zirkzee speelde 38 wedstrijden in het shirt van de Belgische topclub en noteerde maar liefst 16 doelpunten.

Transfer naar Bologna

De succesperiode van Zirkzee in België leverde veel interesse op. Diverse clubs wilde de aanvaller overnemen, maar uiteindelijk koos de spits voor een avontuur in Italië. Zirkzee tekende een contract bij Bologna. In het seizoen 2023/2024 was Zirkzee een basisklant bij de club. Mede dankzij 11 doelpunten van Zirkzee eindigde Bologna op de 5e plaats in de Serie A.

Droomtransfer naar Manchester United

Het sterke seizoen van de Nederlandse spits leverde belangstelling op van diverse Europese topclubs. Op 14 juli 2024 werd bekendgemaakt dat Zirkzee zijn carrière zou gaan vervolgen bij Manchester United. De Engelse voetbalclub betaalde maar liefst €40 miljoen voor de talentvolle aanvaller.

Debuut in het Nederlands elftal

Zirkzee stond al een lange periode in de schijnwerpers. Bondscoach Ronald Koeman selecteerde de speler echter niet voor het EK 2024. Vanwege enkele blessuregevallen mocht Zirkzee alsnog aansluiten bij de EK selectie. De spits debuteerde in de kwartfinalewedstrijd tegen Turkije. Oranje won de wedstrijd met 2-1 en bereikte de halve finale op het eindtoernooi in Duitsland.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!