Spotlight: Denzel Dumfries

Laatste update 15-08-2024

5 min leestijd

Denzel Dumfries

Voorafgaand aan de start van het EK 2024 zetten we Denzel Dumfries in de schijnwerpers. De rechtsback van Internazionale is bij Oranje een van de publiekslievelingen van de Nederlandse fans. Weet Denzel Dumfries tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland de harten van onze landgenoten opnieuw te veroveren? Wij lichten de carrière van deze laatbloeier uit.

Jeugd(opleiding) Denzel Dumfries

Denzel Justus Morris Dumfries, kortweg Denzel Dumfries, werd op 18 april 1996 geboren in Rotterdam, Nederland. Denzel begon zijn voetbalcarrière bij VV Smitshoek en na een kort avontuur bij Spartaan '20 keerde de Nederlander terug bij wederom Smitshoek. Tot 2013 speelde Denzel Dumfries hier, voordat hij de overstap naar BVV Barendrecht maakte. Zijn dienstverband bij BVV Barendrecht duurde slechts één seizoen, voordat hij op achttienjarige leeftijd werd opgepikt door Sparta Rotterdam.

Debuut in het betaalde voetbal

Op 20 februari 2015 maakte Denzel Dumfries zijn debuut voor Sparta Rotterdam. In zijn tweede seizoen bij de Spartanen kreeg de rechtsback een vaste basisplaats. In dit seizoen werd Sparta Rotterdam kampioen van de Eerste Divisie en Denzel Dumfries ontving de Gouden Stier, de prijs voor het grootste talent van het seizoen.

Stormachtige ontwikkeling

Na één seizoen met Sparta Rotterdam in de Eredivisie vond Denzel Dumfries het tijd voor een stap hogerop. SC Heerenveen klopte aan in Rotterdam en maakte €750.000 over voor de diensten van de rechtsback. Denzel Dumfries kwam in zijn eerste seizoen bij de Friezen direct tot 37 officiële wedstrijden. Na dit seizoen, met vier doelpunten en acht assists, was het opnieuw tijd voor een nieuwe stap voor Denzel Dumfries. De laatstgenoemde verruilde na een indrukwekkend seizoen SC Heerenveen voor PSV. De Eindhovenaren betaalden circa €5,5 miljoen voor de diensten van Denzel Dumfries. Bij PSV was de Nederlander direct een vaste waarde en in zijn derde seizoen bij de 25-voudig landskampioen was Denzel Dumfries zelfs aanvoerder. Onder Roger Schmidt excelleerde de rechtsback met een Nederlandse nationaliteit bij PSV, met vier doelpunten en negen assists in 41 officiële wedstrijden.

Debuut Nederlands elftal Dumfries

Kort na zijn transfer naar PSV maakte Denzel Dumfries zijn debuut in het Nederlands elftal. Op 13 oktober 2018 debuteerde de rechtsback onder Ronald Koeman met een 3-0 overwinning op Duitsland in de Nations League. Denzel Dumfries werkte voorheen ook interlands af voor het nationale elftal van Aruba. De geboren Nederlander heeft een Arubaans-Surinaamse vader en een Surinaamse moeder, waardoor hij ook voor het Arubaans voetbalelftal mag uitkomen. Als A-junior van BVV Barendrecht maakte de rechtsback zijn debuut en drie dagen later in zijn tweede wedstrijd maakte de rechtspoot zijn eerste doelpunt voor Aruba. Na zijn overgang naar Sparta Rotterdam stopte Denzel Dumfries echter als Arubaans international, in de hoop zich in de kijker te spelen voor het Nederlands elftal.

Stap naar Internazionale

Bij PSV wist Denzel Dumfries veel indruk te maken. In al zijn drie seizoenen in Eindhoven was de onvermoeibare verdediger een vaste basisspeler en zijn ontwikkeling viel ook op in het buitenland. Na zijn basisplaats op het EK 2020, waarin het Nederlands elftal in de achtste finale met 0-2 verloor van Tsjechië, was Denzel Dumfries niet meer houdbaar voor PSV. Everton en Internazinonale waren geïnteresseerd in de diensten van de Nederlands international. Denzel Dumfries maakte uiteindelijk de overstap naar Inter Milan. De Italiaanse grootmacht maakte €14.250.000 over naar Noord-Brabant voor de rechtsback van PSV. Denzel Dumfries werd bij Inter Milan gehaald als de opvolger van Achraf Hakimi, die voor €60.000.000 vertrok naar Paris Saint-Germain. Dit zijn niet de minste schoenen om te vullen, maar onze landgenoot doet dit meer dan aardig. Sinds zijn komst naar Internazionale speelde Denzel Dumfries ieder seizoen in de Serie A minimaal 31 wedstrijden. In alle drie de seizoenen gaf de rechtsback vier assists.

Denzel Dumfries salaris

Bij zijn transfer van PSV naar Inter Milan ging uiteraard een salarisverhoging gepaard. Bij de Eindhovenaren verdiende Denzel Dumfries €960.000 per jaar. Dit salaris werd door Internazionale verdrievoudigd. Wekelijks ontvangt Denzel Dumfries bij de Italiaanse grootmacht ruim €50.000. Dit komt neer op een jaarlijkse vergoeding van €2.700.000. Een gigantisch bedrag, zeker met in het achterhoofd dat Denzel Dumfries op achttienjarige leeftijd nog actief was in het Nederlandse amateurvoetbal. Ben je benieuwd naar de salarissen die spelers als Jordan Henderson, Noa Lang en Justin Bijlow verdienen? Lees hier alles over de salarissen in de Eredivisie.

EK 2024

Denzel Dumfries is door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen voor het EK 2024 in Duitsland. Voorheen was de rechtsback van Internazionale een vaste waarde in het Nederlands elftal, maar 28-jarige verdediger lijkt op het Europees Kampioenschap te moeten vechten voor zijn plekkie. Denzel Dumfries ondervindt namelijk hevige concurrentie van Jeremie Frimpong en Lutsharel Geertruida. Met Denzel Dumfries in de selectie is Oranje een van de outsiders voor de EK-titel. Engeland en Frankrijk worden als de favorieten gezien, terwijl Duitsland, Portugal en Spanje ook serieuze kanshebbers zijn. Het Nederlands elftal wordt met Italië en België als een van de outsiders gezien. Wist je dat we op Club BetCity een voorbeschouwing hebben voor iedere EK-wedstrijd?

Statistieken voor Denzel Dumfries

Ondanks zijn verdedigende rol op het voetbalveld is Denzel Dumfries ieder seizoen bij een behoorlijk aantal doelpunten betrokken. In het seizoen 2023/24 was de rechtspoot goed voor vier goals, terwijl hij in het seizoen 2019/20 bij PSV maar liefst zeven keer trefzeker was. Wij zetten de statistieken van Denzel Dumfries voor jou op een rijtje.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!