Hoe lang duurt een waterpolowedstrijd?

Laatste update 15-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Er zijn verschillende sporten waarin Nederland weet te excelleren. De laatste jaren ging de aandacht ook al snel uit naar de nationale vrouwen waterpoloploeg. Dat is niet zo gek, want de Oranje dames wisten grote successen te boeken op internationaal niveau. De vermakelijke watersport lijkt in de basis op handbal, alleen gaat het om een zwemsport. Er zijn veel sportliefhebbers die weinig weten over waterpolo. Een veelgestelde vraag is bijvoorbeeld hoe lang een waterpolowedstrijd duurt!

Speeltijd waterpolo

Een waterpolowedstrijd duurt normaliter 20 minuten. Het gaat dan om vier periodes van 5 minuten speeltijd. Echter kan de speeltijd per competitie en leeftijdscategorie verschillen. De waterpolowedstrijden op internationaal niveau, zoals op de Olympische Spelen, duren 24 minuten. In dat geval worden er vier periodes van 6 minuten gespeeld. Waterpolo werkt met zuivere speeltijd. De scheidsrechter kan de klok stilzetten, bijvoorbeeld wanneer de bal buiten de lijnen terechtkomt.

Waterpolo schotklok

Waterpolo is een snelle en aanvallende topsport. Een waterpolowedstrijd zal dan ook geen moment vervelen. Dankzij de schotklok kan er in een korte tijd veel gebeuren. Een team krijgt aan het begin van een nieuwe aanval slechts 30 seconden de tijd om tot scoren te komen. Een schot moet zijn afgevuurd voordat de klok is afgelopen. Mocht de aanval alsnog een vervolg krijgen door het behouden van balbezit na een schot of een hoekschop, dan zal de klok met 20 seconden worden teruggezet.

Geen verlenging

In het verleden kon een verlenging voorkomen bij waterpolo. Mocht er een gelijke stand op het scorebord staan na de reguliere speeltijd, dan moeten de ploegen tegenwoordig direct strafworpen gaan nemen. De strafworpen moeten de winnaar bepalen!

Nederlandse dames waterpoloploeg

Het nationale Nederlandse dames waterpoloteam mocht driemaal deelnemen aan de Olympische Spelen. In 2008 wisten de Oranje vrouwen zelfs de gouden plak te winnen. Daarnaast kroonde het team zich tweemaal tot wereldkampioen (1991 en 2023). Nederland won zes keer de EK-titel, namelijk in 1985, 1987, 1989, 1993, 2018 en 2024. De Oranje dames waterpoloploeg wist zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2024. Na de Verenigde Staten lijkt Nederland de grootste favoriet voor de Olympische titel in Parijs. Je kan bij BetCity wedden op waterpolo, maar ook op andere sporten zoals voetbal, tennis en basketbal!
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!