Wat is het gewicht van een Formule 1 auto?

Laatste update 15-08-2024

4 min leestijd

promotional image

De Formule 1 is één van de grootste en bekendste sporten ter wereld. De laatste jaren is de Nederlandse interesse enorm toegenomen. Dat heeft veel te maken met de geweldige resultaten van Max Verstappen. En toch zijn er altijd nog feitjes over de Formule 1 sport die veel liefhebbers niet kennen. De teams in de Formule 1 moeten zich bijvoorbeeld aan strenge regels houden. Een goed voorbeeld zijn de gewichtslimieten van een Formule 1 auto!

Minimumgewicht van een Formule 1 auto

Het gewicht van een Formule 1 auto is de laatste tientallen jaren enorm toegenomen. Tegenwoordig staat de veiligheid van een coureur centraal en dat heeft zo zijn effect gehad op het gewicht van een auto. De halo neemt bijvoorbeeld al een gewicht van 7 kilo met zich mee. De FIA heeft tevens voor de eerlijkheid van een wedstrijd een minimumgewicht ingesteld. Een F1 auto moet in het seizoen 2024 minstens 780 kilo wegen. Dat was ook het geval in 2023. Het betreft het totale gewicht, inclusief droogweerbanden en de coureur. In het seizoen 2022 moest de auto nog minimaal 795 kilo wegen. Een lange tijd werd gespeculeerd dat het minimale gewicht in 2023 zou dalen. Vanwege zwaardere nieuwe banden werd besloten om geen aanpassingen te maken aan het minimumgewicht van een F1 auto.

Brandstof

Alle Formule 1 auto’s wegen normaliter meer dan 900 kilo aan de start van een F1 Grand Prix. Een F1 auto neemt namelijk rond de 110 kilo aan brandstof met zich mee. Overigens mag een team zelf bepalen of zij met minder brandstof aan de start verschijnen. De teams kijken hiervoor naar het circuit en eventuele remzones.

Maximale gewicht

Er is geen maximaal gewicht van toepassing in de Formule 1. Een team moet proberen de auto zo licht als mogelijk te houden. Een hoger gewicht zorgt namelijk voor minder snelheid. Teams mogen echter ballast toevoegen aan de auto om net boven het minimumgewicht te komen.

Weging na een Grand Prix

De F1 auto’s worden direct na afloop van de Grand Prix gewogen. Normaliter zijn de auto’s op dat moment vrijwel alle brandstof verloren, waardoor er een eerlijke weging kan plaatsvinden. Een coureur moet direct na de Grand Prix naar de weging, bijvoorbeeld ook na de Grand Prix van Zandvoort. In het seizoen 2024 gebeurde er iets opzienbarends. George Russell won de Grand Prix van Spa. Zijn bolide woog na weging 1,5 kilo te weinig. De Mercedes coureur werd gediskwalificeerd en moest de overwinning aan zijn teamgenoot Lewis Hamilton laten.

Gewicht van een F1 coureur

De coureurs in de Formule 1 worden meegewogen. Het gewicht van een F1 coureur is dan ook belangrijk voor het team. Een coureur moet minstens 80 kilo wegen volgens het reglement van de FIA. Het betreft het gewicht inclusief veiligheidsuitrusting, oftewel een hel, pak, handschoenen, schoenen en een HANS device. Mocht een coureur dan nog altijd minder wegen dan 80 kilo, dan kan een team dat probleem oplossen door extra ballast op de auto te plaatsen. Het minimale gewicht van 80 kilo werd pas in 2019 doorgevoerd door de FIA.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!