Keulen

Keulen is een van de 10 speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland.

Speelstad Keulen EK 2024

Keulen ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is met ruim 1 miljoen inwoners de grootste stad in zijn deelstaat. Keulen ligt aan de Rijn, die een belangrijke functie vervult voor de stad en heeft bijgedragen aan de groei. Keulen is slechts 85 kilometer verwijderd van de Nederlandse grens. De stad is beroemd om zijn rijke geschiedenis, het culturele en architecturale erfgoed en een aantal grote en internationale evenementen, zoals het carnaval en de handelsbeurzen. Tijdens het EK 2024 is Keulen één van de speelsteden. Het RheinEnergieStadion van 1. FC Köln biedt plaats aan 50.000 toeschouwers. De thuishaven van de ploeg uit Keulen is een van de tien stadions voor het EK 2024. Een aantal feitjes over Keulen:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 228 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Keulen Bonn Airport (CGN)
  • Inwonersaantal: 1.083.498 (2020)
  • Voetbalclub(s): 1. FC Köln
  • Stadion: RheinEnergieStadion

Wedstrijden in Speelstad Keulen

Check hier alle wedstrijden die in de RheinEnergieStadion gespeeld worden!

Vervoer Keulen EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Gelsenkirchen hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) en de VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg). Het openbaar vervoernetwerk met de gratis vervoersmogelijkheden beperkt zich niet tot de stadsgrenzen, dus je kunt de volledige omgeving verkennen, waaronder steden als Düsseldorf en Dortmund.

Bezienswaardigheden in speelstad Keulen

Het centrum van Keulen werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, hierdoor is de huidige bebouwing grotendeels modern. De fraaie Dom van Keulen kwam niet geheel ongeschonden uit de strijd, maar bleef relatief bespaard en vormt een van de highlights van de stadstoer door Keulen. Daarnaast herinneren enkele mooie decors aan het verleden van Keulen. Zo is de oude stadsmuur voor een groot deel gesloopt, maar staan er her en der nog stukken overeind. De overblijfselen zijn het beste te zien bij de oude stadspoort Ulrepforte en tussen de Hansaring en de Christophstraße. Daarnaast is het Praetorium de moeite meer dan waard, een ondergrondse Romeinse tempelruïne onder het Rathaus.

Historie EK's & WK's in Keulen

Toen het RheinEnergieStadion nog bekend stond als het Müngersdorfer Stadion liep de stad het WK van 1974 mis vanwege de uit de klauwen gelopen verbouwingskosten om het stadion WK-ready te maken. Het stadion werd in 1988 alsnog verkozen voor een groot toernooi. Er werden twee groepswedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal 1988 gespeeld. Nederland verloor er op 12 juni 1988 zijn eerste groepswedstrijd tegen het Voetbalelftal van de Sovjet-Unie met 0-1. Op 7 juni 1988 won Italië zijn wedstrijd met 2-0 van Denemarken. In de periode 2002-2004 werd het stadion opnieuw gerenoveerd en de naam werd aangepast naar het RheinEnergieStadion. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006 en er werden vier wedstrijden in de groepsfase afgewerkt en een achtste finale. De wedstrijd Zwitserland - Oekraïne zal weinigen nog in het geheugen gegrift staan, maar zorgde er uiteindelijk voor dat Zwitserland doordrong tot de kwartfinale.

Relevante artikelen

thumbnail

Speelstad Munchen

Oktoberfest + Allianz Arena + Marienplatz = München!

5 min leestijd

thumbnail

Speelstad Dortmund

Industrie, bier, voetbal: dat is Dortmund!

5 min leestijd